Wysokie ciśnienie jak obniżyć – podstawowe zalecenia

Opierając się na danych Narodowego Funduszu Zdrowia można przyjąć, że nawet co trzeci Polak ma problem ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Przyczyny takiego stanu rzeczy bywają różne. Czasem mówi się o predyspozycjach genetycznych, choć znacznie częściej za nadciśnienie odpowiadają czynniki środowiskowe. Winne mogą być również przebyte choroby, a nawet określony tryb życia. Bez względu jednak na to, jakie są źródła problemu, wysokie ciśnienie powinno być nieustannie obniżane.

Czy istnieje ciśnienie idealne?

Jeszcze zanim zaczniemy zastanawiać się nad tym, jak obniżyć ciśnienie tętnicze, powinniśmy zadać sobie pytanie o to, czy w ogóle możemy mówić o idealnym ciśnieniu. Nietrudno się domyślić, że nie da się mówić o wartościach, które będą się sprawdzać bez względu na okoliczności. Przyjmuje się jednak, że ciśnienie optymalne wynosi 120/80 mm Hg. Przeważnie o nadciśnieniu tętniczym wspomina się dopiero wtedy, gdy pierwsza z wartości wzrośnie do 140, a druga – do 90 mm Hg. Ponownie konieczne jest jednak przypomnienie, że osobą najbardziej kompetentną w tym zakresie jest lekarz i to jego zdaje wydaje się być tym, które ma kluczowe znaczenie. Oczywiście, nadciśnienie można wychwycić nawet bez wykonywania jego regularnych pomiarów. Organizm sygnalizuje nam je poprzez zaburzenia snu, bóle i zawroty głowy, nerwowość, nieustannie zmęczenie oraz łomotanie serca.

Wysokie ciśnienie jak obniżyć – zacznij od diety

Choć wysokie ciśnienie jest bardzo poważnym problemem, nie oznacza to wcale, że nie możemy podejmować wysiłków, które mogłyby doprowadzić do jego obniżenia. Oczywiście, kluczowe znaczenie ma opinia lekarza. Jeśli uznaje on, że najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie leków, nie wolno z nich samodzielnie rezygnować. Można jednak podejmować próby wspierania leczenia poprzez zmianę nawyków, z powodu których cierpi nasz organizm. Tu na pierwszy plan wysuwa się zmiana diety.
To, jak się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nic więc dziwnego, że codzienne menu może zarówno podnosić ciśnienie, jak i je obniżać. Jeśli zależy nam właśnie na jego obniżeniu, dbajmy o to, aby dieta była bogata zarówno w witaminy, jak i w minerały. Szczególnie mile widziane są te produkty, w których składzie znajduje się regulujący ciśnienie krwi potas. Warto więc stawiać na szpinak, pomidory, bataty, buraki oraz banany. Komponowana w odpowiedzialny sposób dieta powinna ograniczać sól dodawaną do posiłków. Opracowując ją nie wolno też zapominać o tym, że wrogiem prawidłowego ciśnienia jest kawa. Najlepiej zrezygnować z niej całkowicie, choć alternatywą dla niej może być znacznie bezpieczniejsza kawa zbożowo-ziołowa. Nie zaszkodzi też, jeśli będziemy dbać o przyjmowanie odpowiednio dużej dawki witaminy C. Jej brak prowadzi w pewnym momencie do zwężenia naczyń krwionośnych, a to wiąże się z wyższym ciśnieniem tętniczym. W prawidłowej diecie ważne jest także to, co pijemy. Tu warto wspomnieć zarówno o herbacie z owoców głogu, jak i o wodzie, która powinna być dostarczana do organizmu w ilości przynajmniej 1,5 litra.